Вітаємо вас на сайті sprosimam.org.ua. Приєднуйтесь до нас, задавайте та відповідайте на питання інших мам-учасниць, поділіться своїм досвідом з тими, кому він зараз потрібен.

Соки для крихітки

Соки свіжих плодів, ягід і овочів займають в харчуванні дітей важливе місце. Вони є не лише джерелом корисних поживних речовин, але і продуктом, що розширює і «прикрашає» раціон малюка. Які соки вибрати для крихітки з великої різноманітності, представленої на прилавках магазинів? Чим відрізняються від них нектари і напої? А може вважати за краще домашній свежевыжатый?

Овочі, фрукти, ягоди містять багато води - від 80 до 95%. Волога рослин з розчиненими в ній глюкозою, фруктозою, сахарозою, органічними кислотами, пектинами, мінеральними речовинами, каротином, аскорбіновою кислотою і є плодовими, ягідними або фруктовими соками в широкому значенні слова. Отримують їх шляхом протирання або пресування і віджимання свіжих ягід, фруктів і овочів, або з концентратів соків або пюре.

Виділяють соки:

1) свежевыжатые

2) консервовані (пастеризовані) соки промислового виробництва, серед яких прийнято виділяти :

- соки прямого віджимання;

- відновлені з концентратів.

Соки прямого віджимання (на упаковці обов'язково має бути вказівка про це) отримують шляхом механічного віджимання з подальшою консервацією (тепловою обробкою). Такі соки мають короткі терміни зберігання від 1 до 3 місяців і досить дороги. Соки прямого віджимання можна пропонувати дітям з 1,5-2-річного віку, якщо на те немає медичних протипоказань.

Відновлені соки готують шляхом розбавлення питною водою концентратів, які у свою чергу отримують шляхом «випарювання» вологи зі свежевыжатых соків. Цей процес відбувається у вакуумі при зниженому тиску, що дозволяє понизити температуру кипіння до + 60-70є С. Завдяки такому режиму теплової обробки в концентратах зберігаються вітаміни і одночасно загальмовується розвиток мікрофлори.

Свежевыжатые соки ароматніші, смачніші і містять більше вітамінів і мінеральних речовин, чим консервовані. Проте, використовувати їх в харчуванні дітей першого року життя не рекомендується, оскільки немає ніякої гарантії, що придбані на ринку овочі і фрукти не містять шкідливих речовин. Крім того, в процесі приготування в домашні соки можуть потрапити хвороботворні бактерії, які у свою чергу провокують виникнення кишкових інфекцій. Свежевыжатые соки можна пропонувати малюкові з 1,5-2-річного віку у кількості 150-200 мл в добу, тільки у тому випадку, якщо у малюка немає захворювань шлунково-кишкового тракту і алергічних реакцій.

Домашні і промислові соки можуть бути виготовлені з одного виду овочів або фруктів - і тоді їх називають монокомпонентні соки, або до їх складу може входити ціла суміш плодів - купажированные соки.
Серед соків прийнято розрізняти - освітлені соки (без м'якуша) і соки з м'якушем, в якому міститься велика кількість рослинних волокон (у тому числі пектин, клітковина).

Соки промислового виробництва можуть бути натуральними (т. е. не мати у своєму складі добавок), або з додаванням натуральних фруктових ароматизаторів, цукрів, лимонної кислоти, вітамінних і мінеральних речовин. Так, наприклад, деякі соки промислового виробництва для дитячого харчування додатково збагачують сульфатом заліза з метою профілактики залізодефіцитних анемій у дітей. І практично усі соки додатково збагачуються вітамінами: З, В1, В2, В6, фолієвою, пантотеновою кислотою, B -каротином, оскільки, не дивлячись на усталену думку, що соки є основним джерелом вітамінів, їх рівень в консервованих аналогах украй невеликий. Завітай тільки морквяний сік, не потребує додаткового введення β-каротрина (попередника вітаміну А), оскільки містить його в достатній кількості.

Соки містять натуральні цукру - глюкозу, сахарозу, фруктозу, які визначають харчову цінність продукту. Але деякі виробники додатково збагачують соки цукрами. Підсолоджені соки можна використовувати в харчуванні дітей як «подальші», а перші соки, все-таки повинні містити тільки фруктові (ті які входять до складу сировини) цукру.

Додавання в соки кислот (лимонною, яблучною і ін.) робиться для надання продукту специфічного присмаку «кислуватим» і з метою підвищення кислотності шлункового соку, що у свою чергу сприяє поліпшенню травлення у дітей першого року життя, у яких процеси регуляції кислотності понижені.


Нектари і напої

Окрім 100% соків, на ринку дитячого харчування представлені соки з нижчим вмістом фруктів або овочів (але не менше 50%), а також нектари (до їх складу повинні входити від 25 до 50% плодів і овочів) і напої, в яких зміст плодів і овочів не перевищує 10%. Правда, враховуючи цю класифікацію багато соків, представлених у продажу мають бути віднесені до групи нектарів, а не до соків з м'якушем, як їх представляють фірми-виробники.

Додавання до соків дитячого харчування синтетичних ароматизаторів, барвників, стабілізаторів заборонено. У зв'язку зі збільшенням росту числа підприємств, що випускають продукти дитячого харчування, до соків для дитячого харчування пред'являють особливі вимоги, а саме існує перелік вимог до сировини, до виробництва і технологій, до системи контролю якості, до готової продукції, до упаковки і навіть до етикетки. Усі продукти дитячого харчування виготовляють відповідно до цих вимог, а новинки, перш ніж поступити в продаж проходять безліч перевірок і випробувань.


Коли почати?

Досі спірним залишається питання про оптимальні терміни введення соків в раціон харчування дітей. Упродовж багатьох років рекомендації по введенню прикорму передбачали знайомство малюка з соками з 3-4 тижневого віку. Проте проведені численні дослідження показали, що 60% дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні погано переносять таке раннє введення прикорму. Непереносимість проявляється у вигляді алергічних реакцій, порушень з боку шлунково-кишкового тракту (відрижки, почастішання стільця, здуття живота і ін.). В той же час, у дітей на штучному вигодовуванні раннє введення соків у більшості випадків не призводить до аналогічних реакцій. Надалі були розроблені рекомендації (1999 р.) по введенню блюд прикорму для двох груп дітей - малюків, що знаходяться на грудному вигодовуванні, і для детей-искусственников. По цих рекомендаціях фруктові соки дітям, одержуючим материнське молоко, можна вводити в раціон з 4-го місяця життя, а малюкам, одержуючим замінники грудного молока - за свідченнями лікаря, залежно від стану здоров'я і міри адаптації до молочної суміші, починаючи з 2-го місяця життя. Проте останнім часом серед педіатрів з'явилася тенденція пізнішого введення прикорму (у тому числі і соків) здоровим дітям, що знаходяться на природному вигодовуванні, - з 6 місяців, а детям-искусственникам - з 4 місяців. В якості першого прикорму рекомендуються овочеві пюре або каші, а соки і фруктові пюре в меню перволітки можуть з'явитися набагато пізніше, наприклад, в 9-10 місяців. Адже, основною метою введення нової їжі в дитячий раціон є - збагачення його більшою енергією і поживними речовинами. Поживна цінність соків не велика, до того ж вони можуть чинити подразливу дію на шлунково-кишковий тракт, посилюючи відрижки, викликаючи здуття, бурчання, біль в животі, нестійкий стілець або алергічні реакції. Тому фруктові і овочеві соки в дитячому харчуванні можна розглядати, як «десерт».

Введення соків в якості прикорму необхідно розпочинати з монокомпонентних, оскільки при прийомі купажированных соків існує висока вірогідність розвитку харчової непереносимості і виявити компонент-алерген в цій ситуації буде неможливо. Вибирати вид соку треба з урахуванням здатності продукту викликати алергічну реакцію, тобто це має бути гипоалергенный сік без додавання цукрів. До продуктів, що мають найменший потенціал розвитку алергії, відноситься освітлений сік із зелених яблук. Пізніше можна запропонувати малюкові грушевий, сливовий, абрикосовий, персиковий соки і нектари, а за умови хорошої переносимості, наступними можна дати спробувати вишневий, черносмородиновый, гарбузовий, морквяні соки. Потім пропонують купажированные соки із вже випробуваних компонентів, або що містять всього один новий компонент. Соки і нектари з м'якушем містять рослинні волокна, стимулюючі рухову активність кишковика, і тому здатні викликати порушення стільця у малюків. Соки з м'якушем рекомендується вводити в живлення дітей після того, як вони «освоять» освітлені соки, наприклад, в 10-11 місяців, і вже ніяк не раніше 7 - місячного віку.

Введення соків починають в 4 (6) місяців (чи пізніше, в 9-10 місяців) з 1/2 чайної ложки, з поступовим збільшенням об'єму соку до 30 мл; у 5 (7) місяців - 40-50 мл; у 6-7 (8) місяців - 50-60 мл; у 8 (9) місяців - до 70 мл; у 9 (10) місяців - 80 мл; і до року - до 100 мл Соки з високим потенціалом розвитку алергії, такі як апельсиновий, мандариновий, полуничний, томатний, з тропічних фруктів здоровим дітям не рекомендується давати раніше року, а для дітей-алергіків це заборонені продукти. Пам'ятайте, що вичерпну інформацію по введенню нових продуктів харчування в раціон малюка може дати педіатр, що спостерігає вашу дитину.

При купівлі соків для своїх малюків обов'язково уточните:


- чи відноситься цей продукт до дитячого харчування (пам'ятайте, що до дитячих продуктів пред'являються особливі вимоги і готуються вони по особливих технологіях);

- термін придатності продукту, зверніть увагу на умови зберігання готової продукції;

- склад продукту, наявність доданих цукрів, кислот і інших, іноді, небажаних інгредієнтів (уважно читайте етикетки - на них ви знайдете усю інформацію, що цікавить);

- рекомендовану вікову категорію, оскільки пропорційно збільшенню віку знижується міра подрібнення, освітлення соків, і збільшується включення в нього додаткових компонентів (цукрів, кислот і т. д.).



Тетяна Максимычева
Педіатр, співробітник кафедри харчування дітей і підлітків Російської медичної академії післядипломної освіти

По матеріалах журналу «Мама і малюк»



Не знайшли відпровіді на своє питання - тоді запитайте у інших учасників сайту...