Вітаємо вас на сайті sprosimam.org.ua. Приєднуйтесь до нас, задавайте та відповідайте на питання інших мам-учасниць, поділіться своїм досвідом з тими, кому він зараз потрібен.

Перші роки дитини - як харчувати


На першому році життя можливі 3 варіанти вигодовування дітей : природне; штучне; змішане. Природне вигодовування має на увазі годування малюка материнським молоком - це найкращий варіант вигодовування. Штучним вигодовуванням називається такий вид годування, коли дитина отримує тільки штучні молочні суміші і не отримує материнського молока. При змішаному вигодовуванні разом з жіночим молоком дітям дають молочні суміші, якщо за віком дитині ще не можна давати прикорм. Додаткове живлення штучними молочними сумішами називається докормом. До такого типу вигодовування прибігають у випадках, коли у матері недостатньо молока або є підстави скоротити число грудних годувань. Вигодовування малюка материнським молоком або молочними сумішами забезпечує правильний розвиток дитини впродовж перших 5-6 місяців. Дитина старше за цей вік потребує додаткового вступу ряду речовин : вітамінів і мікроелементів. Тому з 5-6-місячного віку вводиться прикорм - блюда, приготовані з овочів, фруктів, круп, м'яса, молока і так далі Природне вигодовування Що треба знати про грудне материнське молоко? Здоров'я, ріст і гармонійний розвиток дитини залежать від характеру живлення. Особливо виразно це проявляється в перші дні життя, коли відбувається адаптація новонародженого до внеутробному існування. Жіноче молоко в процесі еволюції придбало ряд біологічних властивостей, які сприяють нормальному розвитку дитини. Будь-які штучні суміші, як би близько вони не підходили по своєму хімічному складу до жіночого молока, не зможуть повністю замінити молоко матері, особливо для дітей перших місяців життя. Таким чином, найкращою їжею дітей першого року життя є материнське молоко. Переваги грудного вигодовування Для дитини Грудне молоко забезпечує дитині захист від інфекції. Давно відомо, що рівень захворюваності дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні, значно нижче, ніж дітей, що вигодовуються штучно. Це пов'язано з тим, що жіноче молоко містить велику кількість імуноглобуліну. Відразу після народження, з початком внеутробной життя дитина стикається з великою кількістю мікробної флори - відбувається заселення шкіри і слизових оболонок органів дихання і травлення вірусами і бактеріями, окремі види яких можуть бути небезпечні для здоров'я дитини. Але завдяки тому, що материнське молоко містить велику кількість різних антитіл і інших захисних чинників ( лімфоцити, мікро- і макрофаги, лізоцим, комплімент, лактоферин, бифидус-фактор та ін.) дитина захищена від інфекції. Найбільшу імунологічну активність мають молозиво і перехідне молоко, які дитина отримує перші 3-4 дні після народження. Грудне молоко легко засвоюється дитиною Оскільки, а) під впливом шлункового соку жіноче молоко легко звурджує, утворюючи дрібні «ніжні» пластівці; б) наявність в жіночому молоці ферментів значно полегшує процес переварювання і засвоєння молока, відбувається як би його «самопереваривание». Благотворно впливає на діяльність центральної нервової системи Жіноче молоко містить найбільш оптимальну кількість різних речовин необхідних для гармонійного розвитку дитини. Багаторічні спостереження дозволяють стверджувати, що діти, що знаходяться на природному вигодовуванні, відрізняються вищою руховою і психо-эмоциональной активністю, тобто здоровіше і жизнерадостнее. Годування грудьми знижує ризик кишкових інфекцій у дитини Стерильність грудного молока і можливість не використовувати пляшки, баночки, соски знижує небезпека занесення патогенної флори в шлунково-кишковий тракт дитини. Годування грудьми дає дитині можливість відчути, що ви його любите Момент годування - це момент найбільшої близькості між вами і вашою дитиною, в яку він розуміє, як сильно ви його любите. Вашому малюкові треба знати це, щоб рости здоровим і щасливим. Для матері Годування Вашого малюка грудьми сприяє: швидшому скороченню матки в післяпологовому періоді; оберігає від незапланованої вагітності (якщо інтервал між годуваннями не перевищує 4-4,5 годин); знижує ризик розвитку пухлинних процесів молочної залози, мастопатії; у побутовому плані - звільняє маму від зайвого клопоту по приготуванню їжі для малюка, оскільки грудне молоко завжди готове і доступне у будь-який момент. Для сім'ї Вигодовуючи вашого малюка грудним молоком, ви позбавляєте сімейний бюджет від додаткових витрат (від 20 до 50 доларів може знадобитися для забезпечення вашого малюка молочними сумішами для штучного вигодовування). Режим і живлення годуючої мами Живлення годуючої жінки має бути повноцінним і регулярним, багатим білком і вітамінами. У раціон повинні входити білки як тварини так і рослинного походження (м'ясні і молочні продукти, бобові). Деяке обмеження фруктів і овочів, щоб уникнути проблем у дитини, ні в якому разі не має на увазі їх повного виключення. Калорійність раціону збільшують до 3200 ккал, білка не менше 112 г, у тому числі не менше 67 г тваринного походження. Пити можна більше, чим раніше, але не доцільно пити більше 2 літрів рідини за добу. Не треба пити більше, ніж хочеться - це не призводить до збільшення лактації. Не можна палити і вживати алкогольні напої. Небажано вживати гострі і важко переварювані продукти. Не приймати лікарські засоби без призначення лікаря. Режим. Перші декілька тижнів після пологів частенько називають четвертим триместром вагітності, бажаючи підкреслити цим «продовженням терміну» важливість післяпологового періоду для жінки. Його можна назвати відновним періодом. Годуюча мама повинна мати можливість відпочивати впродовж дня, поки спить малюк, висипатися, уникати стресових ситуацій, бути спокійною. Оскільки кількість і якість грудного молока залежить як від живлення мами, так і від її загального стану, стану її нервової системи. Забезпечити необхідні умови годуючій мамі в цей період - турбота її рідних і близьких. Правила природного вигодовування до 5-6-місячного віку дитина не потребує якого-небудь додаткового живлення, окрім материнського молока; годування грудним молоком необхідно продовжувати до двох років; уперше дитина має бути прикладена до грудей матері вже в пологовому залі, впродовж 30 хвилин після народження; краще всього дотримуватися вільного режиму годування, на вимогу дитини, тобто годувати малюка не по графіку годувань, а у міру появи у нього відчуття голоду; під час годування не обмежувати дитину в часі (для насичення і задоволення смоктального інстинкту малюк повинен смоктати від 15 до 30 хвилин); прикорм вводиться з 5-6-місячного віку; відлучення від материнських грудей має бути поступовим (тобто, додаючи в раціон дитини блюда прикорму, мама скорочує число грудних годувань). Штучне вигодовування До годування штучними сумішами прибігають, якщо дитина з якої-небудь причини не може отримувати материнське молоко. Встановлено, що при правильному штучному вигодовуванні відмінностей в рості у дітей в порівнянні з тими, що знаходяться на природному вигодовуванні не спостерігається. Усі штучні суміші можна розділити на неадаптовані і адаптовані. До неадаптованих - відносяться суміші з нативного коров'ячого молока і суміші, приготовані з сухого молока. Ці суміші істотно відрізняються по своїй якості від жіночого молока, що знижує їх засвоюваність дитиною. У адаптованих сумішах білок коров'ячого молока піддадуть спеціальній обробці, в них додають рослинні жири, вітаміни, мінеральні солі, що наближає їх по складу до жіночого молока (хоча виражені біологічні відмінності зберігаються). Адаптовані суміші легше засвоюються дитиною, прийнятніше використовувати цей тип молочних сумішей. У свою чергу і адаптовані і неадаптовані суміші можуть бути солодкими і кисломолочними. Кисломолочні суміші готуються шляхом бактерійної ферментації, білок молока в них знаходиться в створоженном стані, що полегшує засвоєння таких сумішей організмом дитини. Але в той же час, є ряд біохімічних особливостей, із-за яких небажане їх призначення у великих кількостях. Тому, якщо адаптованими солодкими сумішами можна годувати дітей з перших днів життя, то кисломолочні суміші рекомендується давати не раніше, ніж з 3-хмесячного віку і в обмеженій кількості. Готові адаптовані солодкі молочні суміші у великому асортименті є в торговій мережі, кисломолочні суміші готуються в Дитячих молочних кухнях. При штучному вигодовуванні у дитини можуть розвиватися алергічні реакції на ряд продуктів. Іноді алергія може бути викликана окремими фракціями коров'ячого молока. У цих випадках можливе використання безмолочних сумішей. Ці суміші не містять молока, хоча по своєму виду нагадують його. До цієї групи сумішей відноситься соєве молоко, мигдалеве, дріжджове молоко. Правила штучного вигодовування підбір суміші для вигодовування дитини необхідно здійснювати під спостереженням лікаря (контролювати надбавку у вазі, стілець дитини); ретельно і точно дотримуватися техніки приготування суміші; об'єм їжі в добу при штучному вигодовуванні має бути таким же, як і при природному (розраховується лікарем-педіатром); при штучному вигодовуванні їжа довше затримується в шлунку, тому проміжки між годуваннями збільшують, а число годувань зменшують (погоджувати з педіатром); посуд (пляшки, соски) необхідно ретельно мити і стерилізувати; суміші давати завжди стерильними і підігрітими до 35-40С; додаткова їжа (прикорм) вводиться з 5-6-місячного віку. Змішане вигодовування Свідченням до змішаного вигодовування є недолік молока (гіпогалактія) або деякі захворювання матері, коли немає підстав віднімати дитину від грудей, але бажано зменшити число грудних годувань. Змішане вигодовування має на увазі введення додаткового живлення у вигляді штучних молочних сумішей (докорм - не плутати з прикормом). Правила змішаного вигодовування для докорма застосовують ті ж молочні суміші, що і при штучному вигодовуванні; для збереження у матері достатньої кількості молока рекомендується давати докорм після кожного годування грудьми, стежачи за тим, щоб молочна залоза повністю спорожнялася; якщо кількість докорма складає 1/2 добові раціони, то прикладати дитину до грудей треба не менш 3-4-х разів за добу, оскільки інакше знижується лактація у матері, і дитині погрожує переклад на штучне вигодовування; краще давати докорм дитині з ложки, а не з соски, щоб він, звикнувши до легкого смоктання, не відмовився від грудей; додаткова їжа (прикорм) вводиться з 5-6-місячного віку. Прикорм Дитина старше 5-6 місяців потребує додаткового введення ряду речовин. До них відносяться мінеральні речовини (солі заліза, міді, кобальту, кальцію, фосфору, магнію, марганцю та ін.) і вітаміни. Тому, природно, що основними в прикормі є продукти рослинного походження - овочі, фрукти, крупи і так далі З прикормом вводиться клітковина, яка покращує роботу кишковика. Прикорм дозволяє в невеликій за об'ємом кількості їжі дати організму багато енергії і поживних речовин. Введення прикорму привчає дитині до отримання нових видів їжі і готує його до видалення від грудей. Правила введення прикорму прикорм дається перед годуванням грудьми в невеликих кількостях впродовж 7-10 днів (з 2-3-х чайних ложок, кількість прикорму збільшується поступово, доводиться до повного об'єму, тобто повністю замінює 1 годування); чергове нове блюдо прикорму дають не раніше, ніж через 2 тижні після попереднього (щоб дати дитині звикнути до попереднього прикорму), таким чином, на введення і адаптацію до кожного блюда прикорму відводиться 2 тижні; нове блюдо дитина повинна отримувати з рук матері, навіть якщо зазвичай його годує хтось інший (бабуся, няня і так далі). Блюда прикорму мають бути гомогенні по консистенції і не викликати у дитини утруднень при ковтанні; до густої і щільнішої їжі переходити поступово; їжу давати з ложечки; обов'язково стежити за стільцем дитини. Перший вид прикорму - овочеве пюре (капуста, картопля, морква, кабачки, гарбуз і так далі). Вводитися з 5 - 5,6 місяців. Розпочинати з однорідного пюре, потім поступово домішувати інші види овочів. Корисно додавати в пюре рослинну олію. Другий вид прикорму - каші. Починають зазвичай з рисовою і манною круп, з 6-7 місяців можна вводити гречану і вівсяну крупи (останні відрізняються більшою цінністю). У каші додають рослинну або вершкову олію. Таким чином, 6-7-місячній дитині два грудні годування можна вже замінити овочевим пюре і кашею. З 7-місячного віку можна починати введення м'ясного бульйону (з нежирних сортів м'яса, в невеликих кількостях - не більше 50-70 мл). З 7,6-8 місяців вводять м'ясний фарш (20-30 г), з 10-ти місяці його замінюють фрикадельками, з 12-ти - паровою котлетою. Хліб (краще сірий або житній, можна у вигляді сухаря з білого хліба, печива) можна вводити в 8 -10 місяців. З 8-9 місяців одно з годувань можна замінити протертим сиром з молоком або кефіром. Замість киселів і компотів краще давати соки або свіжі протерті фрукти. Окремі блюда прикорму слід комбінувати для поліпшення травлення. Нераціонально давати два щільні блюда (наприклад, пюре і каша) або два рідких (бульйон, кисіль) в одно годування. У першому випадку - їжа довго перетравлюватиметься в шлунку, в другому - викличе у дитини передчасне відчуття голоду. Якщо дитина відмовляється від якогось нового блюда - не слід годувати його насильно, краще спробувати запропонувати йому це блюдо через декілька днів, ще раз. Матеріал підготувала: Мырзакулова Лейла Хасановна

Не знайшли відпровіді на своє питання - тоді запитайте у інших учасників сайту...