Вітаємо вас на сайті sprosimam.org.ua. Приєднуйтесь до нас, задавайте та відповідайте на питання інших мам-учасниць, поділіться своїм досвідом з тими, кому він зараз потрібен.

Їжа для двох: що в меню?

Чи потрібна дієта мамі, що годує? Одні вважають, що так, інші - ні. Давайте розберемося ...

Щоб зрозуміти, чи може мамин раціон впливати на склад і кількість молока, потрібно знати, як воно виробляється. За лактацію безпосередньо відповідає два гормони: пролактин і окситоцин. При стимуляції грудей (тобто при ссанні малюком або зціджуванні) нервові закінчення на соску і ареолі посилають сигнал у мозок, де починається вироблення цих гормонів. Пролактин забезпечує достатню кількість молока, окситоцин відповідає за його виділення з грудей. Працює простий принцип: скільки малюк з'їсть, стільки молока і прибуде. Тому дитинку краще годувати на вимогу, уважно стежачи за тим, як він прикладається до грудей. А ще мамі радять не нервувати, адже гормон адреналін, що виділяється при стресі, пригнічує окситоцин. У результаті малюкові важко добути молоко, хоча насправді воно в грудях є - цю ситуацію в народі називають «від нервів молоко пропало».

Все це означає: щоб молока вистачало, мамі зовсім не потрібно намагатися з'їсти що- щось особливе, цілком досить годувати крихітку щоразу, як він цього захоче. Зрозуміло, при цьому правильно прикладаючи немовляти до грудей. І тому кількість молока дуже мало залежить від кількості маминої їжі і пиття! За дослідженнями ВООЗ, отриманими в країнах, що розвиваються, де широко поширені белково0калорійная недостатність і недоїдання, виявилося: навіть змарнілі анемічні жінки здатні годувати своїх малят стільки, скільки потрібно, в необхідному дітям кількості. Популярний рада мамі, що годує «харчуватися за двох» сумнівний: раціон крихти непорівнянний з раціоном дорослої людини. Мама, яка «їсть за двох», зазвичай стрімко набирає вагу і починає вважати, що втратила колишню фігуру через годування груддю. Правильно, коли раціон мами, що годує включає на 500-600 кілокалорій більше, ніж до вагітності. На практиці позначається, що цілком достатньо є по апетиту. Оптимально продовжувати харчуватися невеликими порціями, але часто, щоб організм постійно отримував все необхідне для виробництва молока і разом з тим не перевантажуватися. Перші кілька місяців життя малюка, коли він часто просить груди, мамі корисно залишати собі на ніч де-небудь поруч з ліжком перекус і питво: голод може хильнути несподівано після нічної трапези дитини.

Що стосується пиття, то тут дещо складніше. Часто вважається, що, скільки мама буде пити, стільки молока і буде вироблятися. Насправді кількість молока регулюється не кількістю рідини, яка надійшла. Молока в будь-якому випадку виробиться стільки, скільки в організмі пролактину. І якщо дитина смокче активно, а мама мало п'є (наприклад, їй порадили «менше пити, щоб не розпирало груди»), у неї може початися зневоднення: сильна спрага, сухість у горлі і навіть висока температура. Більш того, обмеження рідини сприяє застоям молока: воно виробляється в колишній кількості, але більш в'язким. Так що ж робити у випадку загрози лактостазу? Пити скільки хочеться і частіше прикладати дитину до грудей! Зворотним боком того ж переконання є те, що годуючих мам вмовляють пити побільше, навіть через «не можу». Нічого хорошого в цьому немає: часте рясне пиття змушує сечовидільну систему працювати з підвищеним навантаженням, а кількість молока зовсім не збільшується.

Однак щодо пиття є одна працююча закономірність: будь-яка гаряча рідина (необов'язково чай, хоча б звичайний окріп ), випита за 10-15 хвилин до годування, стимулює виділення окситоцину. Окситоцин ж викликає прилив молока. Це означає, що загальний обсяг лактації більше не стане, але на припливі маляті буде набагато простіше - молоко буквально стане саме литися в ротик.

«Що мені є, щоб молоко було хороше?» - Часто запитують у консультантів з грудному вигодовуванню. Складно відповідати на це питання, тому що материнське молоко спочатку є гарним і найбільш підходящим кожному конкретній дитині продуктом. Разом з тим організм мами, що годує забезпечує в першу чергу потреби малюка, і якщо в маминій дієті не вистачає якихось поживних речовин, то компенсуватися вони будуть за рахунок ресурсів материнського організму. Тому повноцінно харчуватися потрібно в першу чергу для того, щоб у самої мами був хороший стан здоров'я - маля в будь-якому випадку отримає все, що йому потрібно! Однак, хоча в сучасній цивілізованій мами молоко цілком може вироблятися в тих же обсягах, що й у голодуючій жінки з країн, що розвиваються, в його складі все ж таки будуть відмінності. Зміст деяких вітамінів, поживних речовин і мікроелементів у молоці змінюється залежно від харчування і стану здоров'я мами, що годує, змінюється також склад жирів у молоці (при приблизно однаковому їх кількості). Тим не менш у дітей, що знаходяться на виключно грудному вигодовуванні, клінічна недостатність поживних мікроелементів в перші півроку життя майже ніколи не зустрічається. Якщо мама під час вагітності і лактації харчується добре, то дітям до 6 місяців, що знаходяться на виключно грудному вигодовуванні, не потрібні добавки вітамінів або мінералів. Якщо ж є підстави підозрювати дефіцит поживних мікроелементів, то поліпшення харчування мами або отримання поживних вітамінно-білкових добавок принесе користь і самій мамі, і її малюкові. Справа в тому, що молоко виробляється в грудних залозах з компонентів плазми крові. І мамину харчування позначається на складі молока в тій же мірі, що і на складі крові. А деякі речовини, які проникають у кров і потім в материнське молоко, здатні викликати певну реакцію у схильного до алергії дитини. Тому і з'являються судження про те, що у кого-то виявилося «погане молоко», невідповідне дитині: причина не в самому молоці, а в тому, що мама не знала, як відкоригувати своє меню.

Продукту, який , будучи з'їденим мамою, завжди приводив би до негативних наслідків у будь-яку дитину, не існує. Але є цілі групи продуктів, на які дитина може дати небажану реакцію, якщо у нього є до цього схильність. «В якості профілактики» прибирати такі продукти зі свого меню не варто, якщо тільки у мами чи тата точно немає алергії на якийсь із них. При цьому новонароджений може відреагувати на нові продукти в маминій дієті сильно і швидко, місяця в 3-4 обмеження мінімальні, а в другому півріччі життя малюка більшість годуючих мам їдять що хочуть, не побоюючись небажаних реакцій.

У материнське молоко в певній кількості надходить чужорідний білок. З усіх різновидів чужих людському організму білків найчастіше викликає алергічну реакцію білок коров'ячого молока. Багатьом це може здатися дивним, але коров'яче молоко зовсім не схоже на людське: корова-то виробляє молоко для вигодовування власного дитинчати. Тому, якщо мама у великій кількості п'є свіже (не сквашене) коров'яче молоко, у її малюка можуть з'явитися болі в животі. Кольки, а то і стійка алергічна реакція. Цей принцип не поширюється на кисломолочні продукти - кефір, ряжанку, сир.

Ще один чужорідний білок - це глютен, який міститься в багатьох злаках, в тому числі і у пшениці. Каші, в яких глютен напевно відсутня, - рисова, гречана і кукурудзяна; у всіх інших він є.

- Хімічні добавки в маминій їжі: консерванти, барвники, підсилювачі смаку та аромату, підсолоджувачі. Дитячий організм, не адаптований ні до чого, крім материнського молока, ще не справляється з «хімічними атаками».

Екзотичні фрукти (ківі, манго і т.п.) і цитрусові можуть ставати причиною алергії саме в силу своєї чужорідність для наших місць. Наприклад, в Іспанії або сонячній Флориді апельсини нерідко виступають в числі перших продуктів для прикорму і вважаються набагато менш алергенними, ніж ті ж глютенова каші.

Пігмент, що надає овочам і фруктам червоне забарвлення. Як і інші алергени, він може спрацювати, якщо у малюка є спадкова схильність, а мама перестаралася ласощах. На практиці це означає, що з'їсти помідор або кілька ягід полуниці зовсім не гріх, але якщо порція велика - дитину може і обсипати. Звідси ж відбувається й поширена в пологових будинках повір'я «червоні яблука їсти не можна»: насправді можна, тим більше якщо спочатку очистити шкірку.

Можуть погано позначитися на маминому здоров'я і лактації деякі трави. Так, краще не пити чаї, які містять глід (у ньому є речовини, що стимулюють серцеву діяльність і знижують тиск), буркун (речовини, які погіршують згортання крові), женьшень (може викликати безсоння, хворобливість грудей), молочай (сильнодіючий проносне), пижмо . Зменшують утворення молока м'ята, ромашка, шавлія, шишки хмелю, листя волоського горіха.

Варто розібратися в деяких популярних твердженнях про те, що повинна і чого не буде їсти мама.

Горіхи. Народна поголоска наділяє їх чудовим лактогонние дією. Насправді горіхи володіють їм хіба що в головах порадників. Цінність горіхів в тому, що в них дуже багато поживних речовин і мікроелементів. Всупереч повір'ями, загальну жирність молока вони не підвищують, але, на жаль, через зміни складу жирів підвищують в'язкість. Тому у переевшей горіхів матусі може трапитися лактостаз: більш в'язке молоко з працею залишає груди ... А дітки, схильні до алергії, нерідко реагують на них негативно.

Огірки та капуста. Вважається, що якщо мама, яка годує переїсть огірків або капусти, то в маляти будуть гази. Тут є частка істини: якщо деякі продукти викликають у мами печію або метеоризм, це може спричинити за собою зміни у складі крові і відповідно передатися малюкові. До газоутворюючих продуктів найчастіше відносять капусту, огірки, бобові, виноград, груші, газовані напої. Але якщо мама їсть ці продукти і від здуття живота не страждає, то і на дитину вони не вплинуть.

Солодке. Взагалі-то є солодке годує мамі потрібно, тому що вуглеводи активно витрачаються в процесі виробництва молока. Інше питання - які саме, тому що високий цукор в крові - теж не добре як для мами, так і для дитини. Краще всього споживати так звані складні вуглеводи: рис, гречку, мюслі з фруктами, але без цукру. Нехай у мами будуть запаси в міру солодкого печива і пастили, які постачають організм вуглеводами без зайвого навантаження сахарозою.

Цибулю, часник, прянощі. Вважається, що вони можуть змінити смак і запах молока, але з досліджень пряна їжа не змусила малюків менше цікавитися грудьми, швидше, навпаки.

Чай, кава, шоколад, какао. Продукти, які містять кофеїн, можуть викликати у дитини збудження, неспокій, нервозність і алергічну реакцію. Зовсім виключати їх не варто, але в перші місяці варто обмежити. Пари чашок чаю або кави, шматочка шоколаду в добу цілком достатньо, щоб не нашкодити дитині і задовольнити спрагу кофеїну.

Алкоголь. Більшість людей приходить в жах від думки про те, що годуюча мама вживає алкоголь. Але мова не йде про ситуації, коли жінка п'є постійно. Частіше трапляється, що мама випиває келих вина на сімейному торжестві, і після цього мучиться - чи не нашкодить вони дитині? На жаль, деякі мами навіть вирішують, що краще відлучити дитини від грудей! Це, звичайно, не вихід, тому що втрачений малюкові не заповнять жодні штучні замінники. До того ж зарубіжні дослідження говорять, що одноразовий (не систематичний!) прийом невеликої дози слабкого алкоголю нешкідливий для дитини.

Головний принцип харчування годуючої мами - воно має бути збалансованим і різноманітним. Глобальна рекомендація ВООЗ говорить, що годуюча мама повинна вживати велику кількість фруктів, злаків (зазвичай у вигляді каш), м'ясо і час від часу рибу.

Продукти з груп ризику потроху теж можна їсти, особливо якщо дуже хочеться. Організм годуючої мами, як і під час вагітності, іноді сам підказує, що потрібно з'їсти, щоб компенсувати нестачу якихось речовин. Якщо ж у крихти виникає розлад животика чи алергічна реакція, мамі потрібно згадати, що з продуктів, що входять до групи ризику, вона їла в останні день-два - і на пару тижнів виключити їх з меню.

До речі, годування грудьми може стати гарним приводом оздоровити своє меню - зробити його більш правильним і корисним. Багато сімей відзначали, що після появи в сім'ї малюка їх харчування стало більш збалансованим і здоровим. І це ще одна причина для радості!


Не знайшли відпровіді на своє питання - тоді запитайте у інших учасників сайту...